A L.I.K.E. projekt



 A L.I.K.E. (Life Investment is the Key to Employment) azoknak a jelenleg nem tanuló, nem dolgozó, 15-29 éves (NEET) fiataloknak kíván segíteni, akik Budapesten és vonzáskörzetében élnek.

A Salva Vita Alapítvány konzorciumi partnereivel együtt olyan megoldásokat keres, amelyek elősegítik a fiatalok sikeres társadalmi és munkaerőpiaci beilleszkedését.

Nemzetközi tapasztalatok szerint a munkavállalást akadályozó legfőbb tényezők az érintettek bizonytalansága, kirekesztettsége, hiányos iskolai végzettsége és munkatapasztalatai, valamint a társadalom részéről a stigmatizáció, a megfelelő információk hiánya. A hagyományos munkaerőpiaci támogatási rendszer nem tud e fiataloknak megfelelő lehetőségeket teremteni.  

Célunk olyan módszertan kidolgozása és gyakorlati megvalósítása, amely a társadalom minél szélesebb körének (családtagok, munkáltatók, intézmények) bevonásával történik. 

A projekt első szakaszában elvégzett kutatás feltárta a NEET fiatalok helyzetét Bulgáriában, Lettországban és Magyarországon. Kérdőíves módszerrel és fókuszcsoportos interjúkkal igyekeztünk megismerni a fiatalok vágyait, érdeklődését, igényeit, lehetőségeit, szociális, egészségügyi és munkaerőpiaci helyzetét. 

A kutatás eredményei alapján komplex módszertani programot dolgozunk ki, amellyel meg tudjuk szólítani azokat a fiatalokat, akiknek segítségre van szüksége a továbblépéshez. 

Tervünk egy olyan ifjúsági ház (Hidden Likes) létrehozása minden résztvevő országban, ahol a fiatalok kortársaikkal és családtagjakkal együtt megértést és támogatást kapnak és közösségi élményben részesülhetnek. A jelentkezők a tematikus programok mellett fejlesztő- és felkészítő foglalkozásokon is részt vehetnek, és elindulhatnak a munkavállalás útján, hogy megalapozhassák jövőjüket.

A projektben együttműködő nemezetközi partnerek:

SPOC, Bulgária

PINS, Lettország

Codici,  Olaszország

HRIS, Izland

ROP, Norvégia

A projekt támogatója: EGT Alap és a Norvég Alap Ifjúsági foglalkoztatásért program

A program honlapján, a Salva Vita Alaítvány YouTube csatornáján , és blogunkban is folyamatosan tudósítunk az események alakulásáról.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Munkahelyi mentor – lehetőségek, feladatok, kötelezettségek

Véget ért a L.I.K.E. program

Bécsben díjazták a Salva Vita Alapítványt