Újra Strázsa Tábor

Mondhatjuk, hogy immár hagyománnyá vált az, hogy minden évben ellátogatunk ügyfeleinkkel a Strázsa Tanyára, és néhány napos nyári tábort tartunk. Idén sem volt ez másként. De mi is történik ott pontosan és kik vesznek részt ezen a programon? Élménybeszámolónkból kiderül.



A tábor résztvevőinek többsége olyan 40 év körüli felnőtt, akik mindannyian speciális igényűek, tanulásban / értelmileg akadályozott és/vagy autista klubtagjaink. Ők mondhatni az ügyfeleink „kemény magja”, akik már régóta dolgoznak és állásukat a Salva Vita Alapítvány segítségével találták meg. Van, aki már több, mint 15 éve ügyfele alapítványunknak. Bár régóta ismerjük őket, sokuk számára az önállóság fejlesztése fontos feladat, amire a tábor jó lehetőséget teremt. A nyaralás nagyon jó alkalom arra, hogy olyan feladatokat bízzunk rájuk, melyeket otthon sokszor a szülők végeznek el helyettük, vagy ugyan ők végzik, de szülői segítséggel. A táborban elég idő van arra, hogy saját maguk próbálják megoldani a különböző helyzeteket, feladatokat, ami sikerélményekhez juttatja őket.

Az egyik ilyen feladat különösen hasznos és kedves volt számomra. Idén a résztvevők megtanulhatták hogyan kell kenyeret készíteni. A tészta összeállítása és kelesztése mellett a formázással is megismerkedtünk, készítettünk kenyeret, csavart kiflit, zsemlét is. A kenyér díszítése bevágásokkal, magokkal igazán kreatív része volt a folyamatnak. A legjobb rész persze vitathatatlanul az volt, amikor a forró kemencéből kivett alkotásokat elfogyasztottuk. Mindenki büszkén szelte meg az általa készített finomságot. Jó volt látni a büszkeséget a résztvevők arcán.

Az önállóságra való felkészítés mellett persze a szabadidő hasznos eltöltése is fontos része a tábornak. Ebben sokat segít, hogy vendéglátóink minden évben különleges programokkal készülnek számunkra, hogy még véletlenül se unatkozzunk. Idén is strandolhattunk a néhány éve megépült medencében, íjászkodtunk, kirándultunk. Sok érdekességet megtudhattunk a környék élővilágáról, találkoztunk gyógynövényekkel, békákkal, madarakkal. És ebben az évben kicsit messzebbre is elutaztunk, meglátogattuk a Paksi Atomerőművet, ahol az energiagazdálkodás kérdései is szóba kerültek.

De ami a legeslegjobb a táborban számomra: látni, ahogy a résztvevők egymáshoz kapcsolódnak. Azt a mély, őszinte támogatást, szeretetet, elfogadást és egymás felé nyitottságot, amivel itt találkozom, nagyon ritkán látni máshol, más közösségekben. Szakemberként nagyon jó megtapasztalni ezt, bekapcsolódni a beszélgetésekbe, és részese lenni ennek a csapatnak.

Az idei táborunk a FOF2023 (Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2023) pályázati program keretén belül valósult meg a Belügyminisztérium és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával. (Pályázat kódszáma: FOF2023-A-3241)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Munkahelyi mentor – lehetőségek, feladatok, kötelezettségek

Bécsben díjazták a Salva Vita Alapítványt

Művészetterápia módszere az ifjúsági munkában