Egy mancs, egy nedves orr, értő figyelem és megváltozik a világ

 Egy mancs, egy nedves orr, értő figyelem és megváltozik a világ

Kutyás foglalkozások a Salva Vita Alapítványnál speciális igényű fiataloknak

Szakmai vezetőként tisztában vagyok azzal, hogy mely foglalkozások hasznosak a Salva Vita Alapítvány Ifjúsági Házába járó fiataloknak. Ám ezekbe nem mindig könnyű bevonni a fiatalokat, mert félnek, hogy nem felelnek meg elképzelt követelményeknek, szoronganak attól, hogy másokkal kell együtt lenniük, és úgy általában nehéz új, ismeretlen dologba vágniuk. Na, a kutyás foglalkozásokra mindenki akar menni!


salva vitaA kutyás foglalkozásokat Joánovits Andrea (Putrinka Állat és Természetvédő Alapítvány) vezette, és a MOL Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően valósulhattak meg. Az élmény annyira mély benyomást tesz minden résztvevőre, hogy szeretném megosztani az olvasókkal, milyen fantasztikus hatása van az állatok és emberek közötti kapcsolatnak.

Több mint 40 évet éltem le úgy, hogy nem volt állatom, amíg be nem kattant (ki tudja honnan), hogy nekem kutya kell. Aztán Kajla kutyám megváltoztatott mindent. Ma már én is vallom, hogy kutya nélkül lehet élni, de minek.

Amikor elkezdtük az Alapítványnál a fiataloknak szóló programok kialakítását ebből inspirálódva számomra egyértelműen jött, hogy legyen kutyás foglalkozás, hiszen segíti a pszichés nehézségek átlépését, a kommunikációt, a játékos tanulást és sok egyéb mindent. De azért volt bennem egy kérdés, hogy csak a saját élményeimből indulok ki, vagy tényleg működni fog?

Az első találkozás

Emlékszem, amikor először vettem részt a foglalkozáson a fiatalokkal éreztem, hogy itt valami különleges történik. A fiatalok arckifejezése oldott volt, a kutyák izgatott farokcsóválása és Andrea stabil, támogató jelenléte mind azt sugallták, hogy ez több mint egyszerű terápiás foglalkozás – ez tényleg egy helyzet, ahol barátságok és kötelékek születnek.

Az órák menete

A foglalkozások alatt Andrea és a terápiás kutyák közösen dolgoztak a fiatalokkal. Minden óra gondosan megtervezett volt, és célzottan azokra a készségekre fókuszált, amelyek fejlesztése különösen fontos a résztvevők számára. Legyen szó finommotorikáról, szociális interakciókról vagy egyszerűen csak a figyelem koncentrálásáról, a kutyák és Andrea profi módon segítettek abban, hogy mindenki a saját tempójában fejlődhessen.

Személyes élmények

Egyik legemlékezetesebb pillanatom az volt, amikor láttam, hogy egy visszahúzódó, szorongó fiatal először mer közeledni a kutyákhoz. A kutyák feltétel nélküli szeretete és Andrea személyisége, tudása olyan biztonságos környezetet teremtett, ahol a fiatal bátran kinyílt. Ez a kis lépés hatalmas mérföldkő volt számára, és meghatódva néztem, ahogy lassan egyre magabiztosabbá válik.

Volt olyan autizmuban érintett, nem beszélő fiatal, aki a kutyák jelenlétére rúgással és hangos kiabálással reagált. Egyszerre kellett óvni mind a négylábúakat, mind a kétlábúakat. De a foglalkozás sorozat végére megtanult simogatni és a kezdeti intenzív izgatottságot a nyugalom és béke váltotta fel.

Volt olyan is, aki nem beszélt, a foglalkozásokon figyelt, de nem szólalt meg. Ám, amikor a terápiás kutyussal nem tudta szavak nélkül megértetni magát, akkor megszólalt. Innentől kezdve Andrea egyre inkább bátorította, hogy beszéljen a kutyával. És ennek mentén eljutottunk oda, hogy már velünk a vezetőkkel is szóba állt egy idő után.

A támogatás fontossága

Nem szabad elfelejteni, hogy mindez a MOL támogatásának köszönhetően vált lehetővé. Az ilyen programok finanszírozása elengedhetetlen ahhoz, hogy minél több fiatal részesülhessen ilyen terápiás élményekben. A MOL támogatása nem csak anyagi segítséget jelentett, hanem egyfajta elismerést is, amely megerősíti az alapítvány és az ilyen kezdeményezések fontosságát.

Visszatekintés és jövőbeli tervek

A kutyás foglalkozásokon töltött idő mélyen megérintett minden fiatalt. A kutyák és a fiatalok közötti kölcsönös szeretet és bizalom olyan egyéni fejlődéseket hozott, amely minden szakmai várakozásomat felülmúlta. Ahogy a foglalkozássorozat végén elbúcsúztunk, csak abban reménykedtem, hogy még több ilyen lehetőség nyílik majd a jövőben. Mert nem csak a fiatalok, hanem mindannyian gazdagodunk ezekből az élményekből.

Ha tehetitek, támogassátok a Salva Vita Alapítványt (Adományozz | Salva Vita Alapítvány) és a Putrinka Állat és Természetvédő Alapítványt (Főoldal - Putrinka), hogy továbbra is ilyen csodálatos programokat szervezhessünk.

Ne felejtsétek, hogy néha a legnagyobb változást egy puha mancs és egy kedves szó hozza el.

A művészetterápiás programsorozatot 2023-2024-ben a MOL Új Európa Alapítvány támogatása révén biztosítjuk ifjúsági programunk résztvevőinek.






 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Munkahelyi mentor – lehetőségek, feladatok, kötelezettségek

Bécsben díjazták a Salva Vita Alapítványt

Művészetterápia módszere az ifjúsági munkában