Autizmus Világnapja

 




2007-ben az ENSZ április 2-át jelölte ki az Autizmus Világnapjának. A Világnap célja, hogy ezen a napon a figyelem az autista emberek felé forduljon és azáltal, hogy az emberek jobban megismerik az autizmust nagyobb mértékű legyen az autista emberek társadalmi elfogadása. 

Az autizmus spektrum zavar egy rendkívül színes állapot. Mint ahogy minden ember más és más, az autista emberek is rendkívül sokfélék, ezért is hívják az állapotot spektrumnak. Van azonban néhány dolog, ami minden autista emberben közös. Ilyen a szociális kommunikáció nehezítettsége és a rugalmatlan gondolkodás. Az, hogy ez hogyan jelenik meg mindenkinél eltérő. Van, aki nem, vagy nagyon keveset beszél, van, aki akár túl sokat is. Van, aki nem érti az íratlan szociális szabályokat ezért esetenként udvariatlannak tűnhet. Van, aki nagyon ragaszkodik a megszokott környezethez, a jól bevált napi rutinokhoz. Sokszor valamilyen szenzoros érzékenység is társul az autizmus mellé, ilyen lehet a zajokra vagy fényekre való túlérzékenység.

Munkáltatói szempontból a nehézségek ugyan fontosak, fel kell készülni rájuk, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat az erősségeket, melyek jelentős hozzáadott értéket jelenthetnek a vállalkozások számára. Itt nem csupán arra gondolunk, hogy egy autista ember integrálása a szervezetbe színesíti a munkahelyi csapatot, hanem arra is, hogy az az eltérő gondolkodásmód, amivel rendelkezik olyan ötleteket jelenthet, melyek konkrét üzleti előnyre válthatók. Az autista emberek többségére jellemző a nagyon logikus gondolkodás, a kiemelkedően hatékony hibakeresés és a rutinszerű, monoton feladatok magasabb színvonalon történő elvégzése. Mi is megtapasztaltuk ezeket munkánk során.

Autizmus szempontból említésre méltó az alapítványunk által kidolgozott Autizmus-specifikus támogatott foglalkoztatás módszertan, melynek dokumentumai az alábbi linkeken érhetők el:

Autizmus-specifikus támogatott foglalkoztatás módszertani kézikönyv

Autizmus-specifikus támogatott foglalkoztatás munkáltatói film

Április 2-án világszerte, így Magyarországon is több figyelemfelhívó rendezvényt szerveznek az érintettek és az őket képviselő szervezetek, például épületeket világítanak kékre vagy kék sétákat szerveznek, de elérhető olyan fotókiállítás is, melyen autista alkotók fényképeit mutatják be. A rendezvényekkel a szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az autizmusban érintett emberek is értékes tagjai társadalmunknak. Aki egyetért ezzel az üzenettel maga is csatlakozhat az Autizmus Világnapjához úgy, ha április 2-án magára ölti az autizmus színét és kék ruhát visel vagy közösségi média profilképét kék színűre változtatja. Alapítványunk munkatársai és ügyfelei is csatlakoztak a kezdeményezéshez, mi is kékbe öltöztünk, mert hisszük, hogy a sokszínűség érték. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Munkahelyi mentor – lehetőségek, feladatok, kötelezettségek

Véget ért a L.I.K.E. program

Bécsben díjazták a Salva Vita Alapítványt