Down-szindróma világnap


 2006- ban ünnepelték először a Down-szindróma világnapját, 2012. - ben pedig az ENSZ hivatalosan  Down- szindróma világnapjává nyilvánította a tavasz első napját. De miért pont március 21? A válasz egyszerű, a dátum a  a 21-es kromoszóma triszómiájára, utal, mely a Down-szindróma sajátossága.

A Down szindróma az egyik leggyakoribb genetikai rendellenessége miatt kialakuló állapot. Felismerhető a mandulavágású szemekről, tenyéren végig húzódó mély barázdáról, sokszor járul hozzá alacsony testmagasság, csökkent izomtónus. Gyakran kísérik, szívfejlődési rendellenességek, cukorbetegség vagy a hormonális rendszer zavarai. Társulhat az értelmi funkciók eltérő mértékű csökkenésével is. Hétszázból egy gyermek születik Down-szindrómával. A korszerű diagnosztikának, egészségügyi ellátásoknak és gyógypedagógiai eszközöknek köszönhetően a Down-szindrómás emberek hosszú és teljes életet élhetnek.   

Március 21-én szerte a világban figyelemfelhívó és szemléletformáló rendezvényeket szerveznek az érintettek és támogatóik. Magyarországon rövid kereséssel is több rendezvényt, pl.  Felemás zoknis flashmobot és kiállítás megnyitót is találtunk. 

A rendezvényekkel a szervezők szeretnék felhívni a Down- szindrómás emberekre a figyelmet. Céljuk, ha mind többen megértsék, hogy megfelelő támogatás mellett a Down-szindrómás emberek jelentős része képes a társadalom értékes tagja lenni, tanulni, dolgozni, esetleg családot alapítani. 

Ezt a törekvést mi magunk is csak támogatni tudjuk, hiszen számos Down-szindrómában érintett ügyféllel dolgoztunk, dolgozunk. Természetesen itt is vannak különbségek az emberek képességei, és személyiségei között, hiszen a Down-szindróma nem maga az ember. De túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy Down-szindrómás ügyfeleink megfelelő támogatással megállják a helyüket a munkaerőpiacon. A visszajelzések szerint a munkáltatók s munkatársak kifejezetten kedvelik a Down-szindrómás munkatársakat. Jellemzően a kedves, vidám személyiséget, lojalitást és természetesen a munkavégzés szempontjából szükséges egyéb jellemzőket (pl pontosság, terhelhetőség) emelik ki az érintett ügyfeleinknél. 

A Down-szindrómás emberek pedig, akárcsak bárki más, szeretik ha elismerik őket munkahelyükön, szeretnek jól teljesíteni, a csapat részei lenni. Mindezek miatt nem csak a Down-szindróma világnapján, de mindig úgy gondoljuk, hogy izgalmas dolog velük dolgozni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Munkahelyi mentor – lehetőségek, feladatok, kötelezettségek

Véget ért a L.I.K.E. program

Bécsben díjazták a Salva Vita Alapítványt