Visszatekintés 2022.



 Most, hogy elindult az új év, és az ünnepek után visszacsöppentünk a munka világába, jól esik visszanézni, és össszegezni az előző év eredményeit, tanulságait.

Az adatok ugyan szárazak és unalmasak, de azt gondoljuk, hogy a visszatekintés során nem megkerülhetők, így következzenek a legfontosabb számaink.

2022-ben 387 álláskereső keresett meg bennünket, közülük 288 emberrel dolgoztunk végül valamilyen formában, és 81 esetben sikerült munkát is találnunk a hozzánk forduló ügyfeleknek.

539 alkalommal nyújtottunk egyéni tanácsadást és  41 csoportos alkalmat is szerveztünk. Dolgoztunk megválozott munkaképességű munkavállalókkal, akik a tevékenységünk fő célcsoportja, ugyanakkor sok esetben vontunk be a munkánkba szakembereket, fogadtunk gyakornokat, önkénteseket. Fontos beszélgetések voltak azok is, ahol a tanácsadásban, tájékoztatásban a hozzánk forduló ügyfelek szüleivel, családtagjaival dolgoztunk. 

Megszerveztük a rendszeres klub alklamakat, három klub tagjai számára kétheti rendszerességgel, és táborozni is voltunk ügyfeleinkkel.  Nem csak a szokásos tábort szerveztük meg a Janka Tanyára, hanem a LIKE projekt keretében kifejezetten NEET fiatalok számára is kínáltunk egy hosszabb bentlakásos programot Hollókőn és több rövid, tematikus tábort. Ezek a táborok újdonságok voltak alapítványunk életében, de friss színt is hoztak. Munka világa táborunkban téma volt, a pályaorientáció, munkakeresés, önéletrajz írás, és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek a résztvevők pl állásinterú és munkapróba formájában. 

Munkáltatók számára is többféle szolgáltatást nyújtottunk. Szemléletformáló tréningjeink kifejezetten sikeresek voltak, a visszajelzések szerint a magas szakmai felkészültség, a rugalmasság, és tapasztalati szakértőink által hozzáadott  plusz dimenzió volt igazán értékes.

Több esetben végeztünk teljes körű audit tevékenységet, mely a megbízóknak nagy segítség volt abban, hogyan gondolkodjanak a megváltozott munkaképességű munkavállalókkal kapcsolatban.Abban is biztosak vagyunk, hogy egy ilyen mindenre kiterjedő és alapos folyamat résztvevőinek alapjaiban is formálódik a viszonyulása a fogyatékosságokkal, sérülékeny csoportokkal kapcsolatban. 

A száraz öszefoglaláson túl szerettünk volna valami személyeset is mutatni a munkánkból, a tavalyi évünkből, ezúttal a mi szemszögünkből, ezért megkértük munkatársainkat, hogy osszák meg velünk a sikereiket, tapasztalataikat, amik számukra 2022-ben valamiért nagyon lényegesek voltak.

Volt, akinek a számok, tények a legfontosabbak, ő így írt:

"2021-ben a Foglalkoztatás2021 pályázat (mely a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg) is lehetőséget adott arra, hogy még több megváltozott munkaképességű álláskereső számára biztosítsunk munkaerőpiaci szolgáltatást és újabb munkáltatókkal vegyük fel a kapcsolatot. Célunk az volt, hogy segítsük a munkáltatók és álláskeresők egymásra találását és minél több elhelyezés valósuljon meg. A program során több autista fiatal számára is találtunk munkalehetőséget. Az ő esetükben különösen fontosnak tartottuk azt, hogy a megszokotthoz képest még hangsúlyosabb támogatást nyújtsunk a munkahelyre való bekerülés és bentmaradás érdekében. Szerencsére ehhez rendelkezésre áll a szervezetünk közreműködésével létrehozott Autizmus Specifikus Támogatott Foglalkoztatás Módszertana (ATF), melynek segítségével felkészítettük és elkísértük az állásinterjúra a jelölteket, próbanap keretében vagy az első munkanapon támogattuk betanulásukat és ezt követően is rendelkezésre álltunk, állunk mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára az esetlegesen felmerülő nehézségek megoldása érdekében. A fiatalok között volt, aki csomagolóként, eladóként, konyhai kisegítőként, raktári munkatársként helyezkedett el. "

Személyesebb hangvételű beszámolókat is kaptunk, ezeket is szívesen adjuk közre

"Egy LIKE-os pályakezdő fiatallal beszélgettünk arról, hogy sok helyre adott be önéletrajzot, kb. 20 helyen volt interjún, de csak két helyen jutott tovább az első körön. Ez gyanússá vált, így kértem, hogy szimuláljunk egy interjút. Hamar kiderült, hogy mi volt a gond. A bizonytalanság, önbizalomhiány, szűkszavúság, negatív szóhasználat tipikus pályakezdős probléma. Átbeszéltük, hogy a kérdések mögött mik a valódi kérdések, és mik a motivált és kompetens munkavállaló ismérvei, amit a HR-esek keresnek. Meglepődve mondta, hogy ezeket a suliban nem is tanulták. Házi feladatként kidolgozta a kérdésekre a válaszokat, azokat újra átdolgoztuk, leírtuk mint egy begyakorolni való szóbeli vizsgát, majd kétszer elpróbáltuk, és mehetett az új interjúra. (Elkísértem.) Szuperül válaszolt, és tovább is jutott a következő kiválasztási szintre. Sokszor csak két órányi szakmai tanácsadásra van szükség az előrejutáshoz."

"Egy Munka világa programban vettünk részt, elég vegyes csoport volt. Az egyik résztvevő, egy sok szempontból nehéz helyzetben lévő fiatal adott a munkánkról olyan visszaelzést, amit sokáig nem felejtek el. Ez a fiatal támogató család nélkül egyedül áll a világban, a fogyatékossága és számos más tényező is nehezíti a helyzetét, munkába állását, sokszor tapasztalt már hátrányos megkülönböztetést. A program végi záró körön fogalmazta meg, hogy azért érezte jól magát a táborban, mert itt nem úgy beszéltek vele, mintha alacsonyabb rendű lenne, teljes értékű partnerként kezeltük."

"Talán a közös nyaralás a srácokkal a Strázsa Tanyán. Amikor kicsit lazábban, jobban egymásra utalva, sokkal közelebb egymáshoz élünk pár napig. Az idén is szintet léptünk egymás megismerésében és a kölcsönös bizalomban. Persze szuperek voltak a programok is, mint minden évben, de a legemlékezetesebb nekem egy esti, spontán beszélgetés a tornácon ülve. Amikor olyan vallomások hangzottak el, amikhez kellett ez a környezet, ez a hangulat, kellett az együtt töltött három nap, a sok játék és a nagy közös röhögések. Akkor ott tapintható és mélyen átérezhető volt az, hogy közösségben vagyunk, hogy hordozzuk egymást, hogy jelentősége és ereje van annak, hogy mi vagyunk egymásnak. A szocális munka #nemcsakmunka. Hanem misszió, hit, bizalom, alázat, fájdalom, tehetetlenség, emberség, közösség, öröm, türelem, együttérzés… Nem is tudom minden rezdülését megfogalmazni. Ezek a pillanatok. Amik velünk maradnak évekre."

Ahogy a beszámolókból is látszik, sokan vagyunk, sokfélék a Salvában úgy az ügyfelek, mint a csapat, de ebből a sokszínűségből építkeztünk 2022-ben, és azt gondoljuk, hogy 2023-ban is ez lesz az egyik legnagyobb erősségünk. A poszt végére kívánkozik alapítványunk szolgenje: 

Együtt.Működünk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Munkahelyi mentor – lehetőségek, feladatok, kötelezettségek

Véget ért a L.I.K.E. program

Bécsben díjazták a Salva Vita Alapítványt