Beszéljünk a pénzről!



 Nem is olyan régen a társadalmunk úgy gondolt a fogyatékos emberekre, mint gyámolítandó személyekre, akiket gyógyítani, kiszolgálni kell, akik nem képesek önállóan élni, döntéseket hozni. Ez a gondolkodás szerencsére változik, nagy örömünkre egyre erősebbek azok a törekvések, melyek a fogyatékos emberek társadalmi beillesztését helyezik fókuszba.

Annak, hogy a fogyatékos emberek nem elzárva, kirekesztve, kiszolgálva és kiszolgáltatva élnek, számos előnye lehet úgy rájuk nézve, mint a többségi társadalomra. Ahhoz, hogy ebből valóban mindenki profitálni tudjon, ügyfeleinket fel kell készíteni az önálló életre, ami nagyon izgalma, sokrétű feladat, talán egy külön poszot is megér majd.

Ebben a bejegyzésben az önálló élet egyik szegmensével, a pénzügyekkel, pénzkezeléssel foglalkozunk. Az önálló élet fontos feltétele, hogy tudjunk a pénzzel bánni, ismerjük az ezzel kapcsolatos alapfogalmakat. Hogyan gazdálkodjunk a pénzünkkel? Hogyan fizessünk számlákat, nyissunk bankszámlát? Adjunk-e kölcsön pénzt, ha igen hogyan? Olyan tudás ez, amelyet mindannyiunknak tanulni kell és valljuk be, sokszor nem könnyű. Ügyfeleink körében is nagy az érdeklődés a téma iránt, ezért fejlesztetünk az ERSTE Bank támogatásával pénzügyi tudatosság fejlesztő programot. A programnak több eleme is van, mind hasznos, de kicsit másképp.

Egyéni pénzügyi tanácsadás

Ez a szolgáltatás rendkívül hasznos azért, mert kifejezetten az ügyfél kérdéseire koncentrálunk, vagyis pontosan arra válaszolunk, amire ő kíváncsi. Tapasztalataink szerint ilyenkor olyasmi is szóba kerül, amit nagyobb körben nem szívesen kérdez meg a kliens, mert azt gondolja, ciki, hogy nincs az adott információ birtokában. Emlékezetes volt például, mikor egy nagyon kedves, középkorú kérdező mesélte el, hogy nem igazán tudja, mi is a bankkártya, és hogyan működik. Szerinte ezt neki már illene tudnia, de mivel mindig a szülei intézik a bankkártyás tranzakciókat, nem volt alkalma megszerezni ezt az információt.  Ebben a formában rengeteg dologról beszélgettünk, a bevásárló lista hasznától a háztartási költségek vezetésének módján át a kölcsönfelvételig. 

Csoportos tanácsadás

A csoportos tanácsadást leginkább az alapítványunk által működtetett klubokban bonyolítottuk. A résztvevők és a munkatársak is előnynek érezték, hogy itt az egymást jól ismerő klubtagok egy eleve adott bizalmi légkörben, közösen gondolkodtak a pénzügyekkel kapcsolatos kérdésekről. Nagyon izgalmas volt látni, hallgatni a saját élmények megosztását, és az ezen keresztül való tanulást.

Az egyik klubban például megoszlottak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy adunk-e kölcsön, és ha igen, kinek. Izgalmas volt hallgatni, és kísérni a beszélgetést melynek során a résztvevők arra a konszenzusra jutottak, hogy akár barátnak, közeli családtagnak lehet is kölcsönözni, de minden egyességet írásban érdemes rögzíteni.

Pénzügyi tudatosság fejlesztő társasjáték

A bejegyzés végére hagytam a talán legizgalmasabb programelemet, a pénzügyi tudatosság fejlesztő társasjáték kidolgozását és lebonyolítását.

Ezt a játékot klubok, osztályok számára dolgoztuk ki. A játékban egy fiktív szituációba helyezzük a résztvevőket, ahol csoportban kell tervezni a programot, ehhez kapcsolódóan költségeket. Lehetőség van a saját pénz beadására közösbe, de hitel felvételére is. A játék fontos eleme a Vis Major, hiszen a való éltben is előfordul, hogy a gondosan megtervezett költségvetésünket át kell gondolni, mert elromlik a tévé, vagy mosógép.

Munkatársaink is jól szórakoztak a játék kidolgozásakor és tesztelésekor, mert rengeteg olyan eszközt használunk, ami nagyon hasonlít az igazira. Van például bolt, benne áru és bevásárlókosarak, de bank, csekkek és posta és természetesen pénz is. Ezeket elkészíteni és kipróbálni számunkra is jó móka volt, és azt látjuk, hogy a bevont csoportok is nagyon jól használják ezeket az eszközöket.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést a további információra van szükséged  a fenti programokról, keress minket bátran az info@salvavita.hu e-mail címen! 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Munkahelyi mentor – lehetőségek, feladatok, kötelezettségek

Véget ért a L.I.K.E. program

Bécsben díjazták a Salva Vita Alapítványt