Munkapróba - a kiválasztás hatékony eszköze?



Amikor munkapróbáról beszélünk a legtöbbször azt hangoztatjuk, hogy miért jó ez az ügyfél számára, pedig fontos, hogy ebből nem csak ő profitálhat. Az álláskereső, a mentor és a munkáltató szempontjából egyaránt hasznos. Hogy miben rejlik a hasznossága a munkáltatók számára? Blogbejegyzésünkben ezt a kérdést járjuk körbe.

 

Mindenekelőtt beszéljünk arról, hogy mi is az a munkapróba? A Támogatott Foglalkoztatás Módszertana – melynek mentén foglalkoztatási tanácsadóink mindennapi munkájukat végzik – kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a hozzánk forduló megváltozott munkaképességű álláskeresőket minél mélyebben megismerjük. Ez az alapja álláskeresésük sikerességének és a munkahelyen való hosszú távú megmaradásuknak. A megismerés egyik eszköze a segítő beszélgetések és gyógypedagógiai szempontú felmérések mellett a munkapróba, melynek során ügyfeleink valódi munkahelyen próbálnak ki valódi munkafeladatokat.

 

A gyakorlatban ez minden esetben úgy kezdődik, hogy a Salva Vita Alapítvány foglalkoztatási tanácsadó-mentor kollégája megbeszéli az adott munkáltatóval a munkapróba részleteit. Nem csak azt, hogy hány ügyféllel, milyen időkeretben (pl. 3-4 órás időtartamban) lesz jelen a munkahelyen, hanem azt is egyeztetik, hogy a munkáltató milyen feladatokat tud biztosítani és ezek az adott személyeknek mennyire megfelelőek. Fontos, hogy minden esetben valódi munkafeladatok kerüljenek kiválasztásra annak érdekében, hogy ügyfeleink a cég számára hasznos feladatokat lássanak majd el. Ezt követően a tanácsadó a megbeszélt időpontban elkíséri ügyfelét a munkapróbára és a feladat kiadását követően a munkavégzés teljes ideje alatt segíti, mentorálja az álláskeresőt.

 

Bár a munkapróba célja alapvetően nem a munkavállalás, hanem a munka kipróbálása, így elsősorban nem a kiválasztás eszközeként tekintünk rá, mégis hasznosan tudja támogatni ezt a folyamatot. Milyen előnyökkel jár az, ha a munkáltató lehetőséget biztosít a munkapróbára? Hogyan támogatja a kiválasztás folyamatát?

 

  • munkapróba révén a munkáltató elkötelezettség nélkül szerez tapasztalatot a megváltozott munkaképességű emberek munkavégzési képességeiről.
  • Mivel a munkapróba ingyenes a munkáltató egy rövid időszakra többletköltségek nélkül jut plusz munkaerőhöz.
  • Így egy hosszabb távú együttműködés esetén akár rendszeresen is hozzájuthat alkalmi munkaerőhöz a munkapróba által.
  • Ügyfeleink megismerésével a munkáltató képet kap a személyek alkalmasságáról, ezáltal egy adott pozícióban történő üresedés esetén nagy mértékben lerövidíthető a toborzási-kiválasztási folyamat a megismert és a pozíció feladatainak ellátására alkalmas ügyfelek közül történő választás esetén.
  • És végül, de nem utolsó sorban a CSR szempontok is fontosak, a munkapróbához kapcsolódó külső-belső kommunikáció révén javul a cég megítélése.

 


Alapítványunk számos munkáltatói együttműködést is kialakított az évek során kisebb és nagyobb cégekkel. Egyik partnerünk, a KockaCsoki ügyvezetője másoknak is ajánlja a munkapróbát, mint lehetőséget:

 

„Teljes mértékben megértem, ha egy munkáltató eleinte idegenkedik attól, hogy ő is munkapróba helyszínt biztosítson, mert valóban némi többlet feladatot jelent és egy kicsit nagyobb mértékű odafigyelést igényel, én azonban mindenkit bíztatok arra, hogy gondolja át a lehetőséget. A munkapróba révén a cég nem csupán egy megváltozott munkaképességű embernek segíti a munkavállalásra történő felkészülését, hanem egyéb konkrét előnnyel is jár. Például megismeri az álláskeresőket valódi munkahelyzetekben, és így egy későbbi kiválasztási folyamatban a munkapróbán járt interjúalanyokról már többletinformációval rendelkezik, ami megkönnyítheti a döntést, hatékonyabbá és gyorsabbá teheti a kiválasztási folyamatot. A munkapróbán az álláskereső foglalkoztatási tanácsadója is jelen van, így ő is megismeri a munkakörnyezetet, a feladatokat, ami segítséget nyújt ahhoz, hogy más jelöltek munkaközvetítése esetén alkalmasabb személyek kerüljenek ajánlásra. Nekünk a KockaCsokiban jó tapasztalataink vannak a munkapróbával kapcsolatban, így jó szívvel ajánlom másoknak is.”

 

Ha a munkapróbával kapcsolatban kérdése merül fel keressen minket elérhetőségeinken!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Munkahelyi mentor – lehetőségek, feladatok, kötelezettségek

Véget ért a L.I.K.E. program

Bécsben díjazták a Salva Vita Alapítványt